2011 – 2020 Desetljeće zaštite biološke raznolikosti

2011 – 2020 Desetljeće zaštite biološke raznolikosti

Sri, 20. Jul. 2011.


Priopćenje za javnost Međuvladin forum za biološku raznolikost za hranu i poljoprivredu i Konvencija o biološkoj raznolikosti jačaju suradnju kako bi se dostigli ciljevi za zaš...

Priopćenje za javnost
Međuvladin forum za biološku raznolikost za hranu i poljoprivredu i Konvencija o biološkoj raznolikosti jačaju suradnju kako bi se dostigli ciljevi za zaštitu biološke raznolikosti


Montreal/Rim 18. Srpan/juli 2011. godine. Komisija o gentskim resursima za hranu i poljoprivredu pri Organizaciji za hranu i poljoprivredu-FAO (Food and Agriculture Organisation) i Konvencija o biološkoj raznolikosti jačati će svoju suradnju na postizanju Aichi ciljeva za zaštitu biološke raznolikosti, poduzimanjem zajedničkih aktivnosti koje će omogućiti da se sačuva biološka raznolikost za hranu i poljoprivredu širom svijeta.

Ahmed Djoghlaf, Izvršni tajnik Konvencije o biološkoj raznolikosti, u svom priopćenju rekao je sljedeće: "Sa ovako kontinuiranim i neprimjerenim gubljenjem biološke raznolikosti, jačanje suradnje između Konvencije o biološkoj raznolikosti i Komisije na rješavanju ovako složenih pitanja treba biti imperativ. Kao što je poznato, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je period od 2011. do 2020. godine desetljećem zaštite biološke raznolikosti kako bi se mogla pratiti uspješnost Sammita o Biološkoj raznolikosti održanog u Nagoyi. Sad je vrijeme da se to iskoristi."

Na desetom sastanku konferencije članica Konvencije o biološkoj raznolikosti, održanom u listopadu 2010. godine u Nagoyi, Japan, predstavnici vlada su spoznali potrebu za poduzimanjem hitnih akcija, što je rezultiralo usvajanjem globalnog "Strateškog plana za biološku raznolikost za period 2011–2020. godina". Obzirom na značaj biološke raznolikosti za hranu i poljoprivredne proizvode, a posebno na značaj koji se odnosi na zaštitu i očuvanja genetičkih resursa i njihovo prilagođavanje klimatskim promjenama, što je od posebne važnosti za sigurnost hrane i borbu protiv siromaštva, čvrsta suradnja dolazi u pravo vrijeme.

Navedena Komisija o genetičkim resursima za hranu i poljoprivredu pri Organizaciji za hranu i poljoprivredu-FAO, kao i Konferancija zemalja članica Konvencije o biološkoj raznolikosti, spoznale su značaj njihove međusobne suradnje, pri čemu Komisija, kao međunarodni forum za sve komponente biološke raznolikosti za hranu i poljoprivredu, ima vodeću ulogu u suradnji između FAO-a i Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Zajednički plan rada između Komisije i Konvencije ulazi sada u drugu fazu, a odnosi se na suradnju u ključnim oblastima kao što su:
• procjena biološke raznolikosti od značaja za hranu i poljoprivredu,
• ciljevi i indikatori,
• najbolji praktični primjeri upravljanja poljoprivrednom biološkom raznolikosti i povećanje usluga koje daju ekosustavi,
• klimatske promjene i genetički resursi za hranu i poljoprivredu.

Revidirani zajednički plan rada se, također, fokusira i na suradnju u promoviranju i pružanju podrške drugom važnom ishodu COP-a 10 – to je Nagoya Protokol o pristupu genetičkim resursima i poštenoj raspodjeli koristi koje proističu iz njihovog korištenja, njegovom stupanju na snagu i implementaciji, te eventualnoj razradi specijaliziranih instrumenata koji se odnose na sektor hrane i poljoprivrede.

Postoje i druge mogućnosti za suradnju, među kojima posebnu pažnju treba posvetiti smanjenju neodrživog lova i konzumiranja mesa divljih životinja iz tropskih područja Amerike, Azije i Afrike, te iznalaženju načina, od obostrane koristi, za postizanje održivog očuvanja i zaštite.

Konferencija zemalja članica Konvencije o biološkoj raznolikosti pozvala je FAO i Komisiju da prerade ciljeve za poljoprivredni biodiverzitet tako što će uključiti razine ekusustava i genetičkih resursa i pratiti napredak prema njima koristeći indikatore.

Konvencija o biološkoj raznolikosti i Komisija će, također, surađivati i na izradi tri važne publikacije – to su:
- Stanje šumskih genetičkih resursa u svijetu,
- Stanje vodenih genetičkih resursa u svijetu,
- Stanje biološke raznolikosti za hranu i poljoprivredu u svijetu.