2011.-2012. Međunarodna godina šišmiša

2011.-2012. Međunarodna godina šišmiša

Uto, 01. Feb. 2011.


Ova je godina proglašena i Međunarodnom godinom šišmiša kako bi se zemlje članice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša UNEP/EUROBA...

Ova je godina proglašena i Međunarodnom godinom šišmiša kako bi se zemlje članice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša UNEP/EUROBATS potaknule da promiču zaštitu tih ugroženih životinja. UNEP/EUROBATS - Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša proglasio je u povodu 20. obljetnice 2011. godinu Međunarodnom godinom šišmiša u suradnji s UNEP/CMS Konvencijom o migratornim vrstama.
Naime, na sastanku zemalja članica 2010. izglasovana je Rezolucija 6.9 tog sporazuma - Godina šišmiša, kojom se zemlje članice potiču da promiču zaštitu šišmiša. Kampanja "Godina šišmiša" 2012. godine seli se iz Europe na svjetsku razinu.

Na svijetu ima više od 1150 vrsta šišmiša koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Ugroženo je 177 vrsta šišmiša, čak 204 vrste nedovoljno su poznate, a pet je vrsta šišmiša izumrlo. Najveći broj vrsta na svjetskoj razini ugrožavaju gospodarske aktivnosti i njihove posljedice - smanjivanje površina pod šumama i fragmentacija staništa.

Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava - bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju mnogih biljaka koje cvatu noću i kontroli brojnosti noću aktivnih kukaca, te su pokazatelj zdravog okoliša.

Nastanjuju sve naše ekosustave, a što je veći broj vrsta prisutan na nekom području, veći je i njegov "indeks zdravlja". Neke vrste obitavaju u špiljama, neke u šumama, neke u nadzemnim objektima, poput kuća, zgrada, crkava i dvoraca, a neke se, ovisno o godišnjem ciklusu, koriste različitim skloništima. Hrane se u šumama, iznad livada, travnjaka i pašnjaka, iznad vode i oko svjetiljki, ovisno o sklonosti određene vrste.

Šišmiše ugrožava gubitak skloništa i lovnog staništa. Iznimno dugo žive, na godinu imaju samo jedno mladunče, čiji je postotak smrtnosti veći od 50 posto pa se populacije nekih vrsta vrlo teško oporavljaju. Šišmiši su jedna od najviše proganjanih i najmanje proučenih skupina životinja.