
Sri, 22. Jan. 2025.
Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder sastala se danas u Sarajevu s predstavnicima Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM) i direktorom Federalnog agromediteranskog zavoda, Markom Ivankovićem, a kako bi je informirali o započinjanju distribucije zaštićenih markica za ekstra djevičansko maslinovo ulje i razgovarali o promociji ovog vrijednog turističkog brenda naše zemlje.
''Večeras će biti održana svečana ceremonija kojom započinjemo s distribucijom markica koje će nositi oznaku 'Zlatne kapi Hercegovine'. Radi se o brendu za ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje ima kvalitet i izvornost, a što je zaštićeno u Agenciji za sigurnost hrane BiH. Svaki proizvođač koji dobije ovu markicu, znači da ispunjava sve specifikacije koje su propisane od strane Agencije za sigurnost hrane za ovaj brend. Ova maslinova ulja su zaštićena oznakom porijekla te su povezana s mjestom proizvodnje, jer se u potpunosti proizvode u određenom geografskom području primjenom lokalnih vještina i sirovina i imaju svoju posebnu ambalažu, kao i da se moraju skladištiti na propisanoj temperaturi i posudama'', izjavio je Ramiz Zaimović iz Udruge maslinara.
Također, iz Udruge navode da im je cilj održavanje kvaliteta maslinovog ulja, da je ono zaštićeno od strane ovlaštenih institucija i da sada svi korisnici, kupci znaju da ta marka podrazumijeva originalnost i kvalitet koji dolazi iz naše Hercegovine. Uvjereni su da će ovaj brend biti prepoznatljiv ne samo u Bosni i Hercegovini nego u čitavoj Evropi, jer će uskoro raditi na njegovoj zašiti i promociji i za to tržište.
Ministrica Pozder je u maju i avgustu prošle godine posjetila i maslinike i uljare u kojima se naše ulje proizvodi te je danas podsjetila da je tada, ne tako davno, ideja o zaštiti brenda hercegovačkih ulja koja su relativno nedavno ponovo zasjala na uljarskoj svjetskoj sceni otkada dominiraju na takmičenjima, bila tek u začetku. ''Puno toga se uradilo u ovih prethodnih par mjeseci, te je sada važno nastaviti promovisati maslinovo ulje, njegove nutritivne i zdravstvene vrijednosti i potencirati njegov značaj i u razvoju agroturizma'', zaključila je ministrica Pozder.