Učešće predstavnice Federalnog ministarstva okoliša i turizma na XV Sajamskoj manifestaciji „Hercegovački polodovi Mediterana“, Stolac

Učešće predstavnice Federalnog ministarstva okoliša i turizma na XV Sajamskoj manifestaciji „Hercegovački polodovi Mediterana“, Stolac

Uto, 10. Okt. 2023.


Predstavnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma, državna službenica iz Sektora za turizam i ugostiteljstvo, Inja Hadžialić – Bubalo prisustvovala je sajamskoj manifestaciji „Hercegovački plodovi Mediterana“, čije je svečano otvorenje bilo 6.10.2023. godine u Stocu. Ovaj značajan događaj održava se po petnaesti put, a prilika je za promociju domaćeg blaga poput šipka, smokve, masline, kao i puno drugih mediteranskih proizvoda. Glavni organizatori sajma su Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Grad Stolac, uz pomoć JU Radimlja i JU Centar za kulturu i sport.

Nakon pozdravnih govora, te svečanog prijema u Sportskoj sali u Stocu, upriličena je posjeta Sajmu, uz mogućnost razmjene iskustava na polju turizma i poljoprivrede.

Održana je i edukacijska radionica od 13 do 15 sati u salonu gradske uprave, na temu "Agroturizam - izazovi i mogućnosti za grad Stolac".

Odlični govornici istakli su preduslove za razvoj agroturizma u Stocu, a to su: tradicija u poljoprivredi i stočarstvu, povoljan klimatski položaj, postojanje UNESCO zaštićenih spomenika (Nekropole: Radimlja i Boljuni), zaleđe Jadranskog mora te dovoljna udaljenost od masovnog turizma.

Uz postojeću kvalitetnu infrastrukturu Grada Stolac, predstavljen je i projekat razvoja oleo turizma u Stocu, koji će rezultirati ne samo povećanjem broja turista na ovoj prelijepoj destinaciji, nego i porastom broja aktivnih maslinika i površine pod maslinama te povećanjem udjela žena preduzetnica u turističko-ugostiteljskom sektoru.

FEDERALNO MINISTARSTVO OKOLIŠA I TURIZMA