Sve kapacitete stavit ćemo u funkciju kako bi zaštiti naša prirodna bogatstva, rijeku Unu i građane koji žive u tom području

Sve kapacitete stavit ćemo u funkciju kako bi zaštiti naša prirodna bogatstva, rijeku Unu i građane koji žive u tom području

Uto, 07. Mar. 2023.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo i ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održali su danas sastanak u zgradi Vlade FBiH s predstavnicima svih institucija koje su uključene u rješavanje problema u vezi izgradnjom odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Na sastanku je razgovarano o trenutnim aktivnostima i budućim koracima koje će nadležne institucije provoditi na osnovu definiranog plana rada Ekspertnog tima za Trgovsku goru.

Ministrica Đapo izrazila je spremnost da Federalno ministarstvo okoliša i turizma, u ime Vlade FBiH, koordinira daljnje aktivnosti, u cilju pružanja podrške Ekspertnom timu Bosne i Hercegovine za Trgovsku goru, koje će u konačnici dovesti do promjene odluke hrvatskih vlasti da opasni otpad odlaže na samoj granici s našom državom.

- Sve naše kapacitete stavit ćemo u funkciju kako bi zaštiti naša prirodna bogatstva, rijeku Unu i građane koji žive u tom području – naglasila je Đapo.