Regionalna radionica “Unaprjeđenje izvještavanja o PRTR-u za smanjenje emisija i bolje informirasanje za donošenje odluka o održivosti: dostignuća i budući izazovi”

Regionalna radionica “Unaprjeđenje izvještavanja o PRTR-u za smanjenje emisija i bolje informirasanje za donošenje odluka o održivosti: dostignuća i budući izazovi”

Pet, 15. Mar. 2024.


U okviru projekta “Poboljšanje registra ispuštanja i prenosa zagađujućih supstanci u zemljama Zapadnog Balkana i Republici Moldaviji”, a u organizaciji REC Albanije, u Tirani je 12. i 13. marta 2024. godine održana regionalna radionica pod nazivom “Unaprjeđenje izvještavanja o PRTR-u za smanjenje emisija i bolje informisanje za donošenje odluka o održivosti: dostignuća i budući izazovi”.

Učesnici su bili zemlje korisnici projekta: Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo u kojima se uspostavlja PRTR sistem izvještavanja, kao i Moldavija, Srbija, Sjeverna Makedonija, kao zemlje partneri iz prethodnih AAP projekata, Federico Antognazza iz EGP-a, Kristof Doucot iz UNECE-a, Naoko Moritani iz OECD-a i predstavnici NVO.

Regionalnu radionicu je pratila Sabine Grimm iz Federalne agencije za okoliš Njemačke, predstavnica institucije koja je finansirala izradu elektronske aplikacije – IS za PRTR baze podataka.

Ova radionica je pružila izvrsnu priliku za regionalnu razmjenu iskustava, znanja i izazova za uspostavu funkcionalnih i održivih PRTR elektronskih sistema prikupljanja podataka, razmjenu podataka i njihovo javno objavljivanje i izvještavanje, čime je stvorena “regionalna mreža partnera PRTR”.

Međutim, evidentno je da još uvijek postoje brojne prepreke koje treba prevladati, poput nedostatka osoblja koje radi na poslovima PRTR, sporog donošenja zakonske regulative, finansijske podrške za održavanje baza podataka. Bez obzira na navedeno, zemlje korisnice projekta su ohrabrene za dalji napredak u implementaciji obaveza vezano za E-PRTR, IED, LCP i PRTR.

U ime Federalnog ministarstva okoliša i turzima na ovoj regionalnoj radionici učestvovala je Suada Numić, Jelena Zorić iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, iz Brčko Distrikta Nada Ljubojević, kao i predstavnik nevladinog sektora iz udruženja građana Eko forum Zenica, dr. Samir Lemeš. Predstavnici BiH su uz pomoć i podršku REC BH, koji je od samog početka implementacije projekta pružao podršku i pomoć u BiH, sa direktoricom REC BH, Lejlom Šuman, prezentirali postignuti progres u našoj državi po pitanju uspostave PRTR, kao i buduće korake za punu implementaciju i ratifikaciju PRTR protokola UNECE.

Sabine Grimm se u ime Federalnog ministarstva za okoliš Njemačke zahvalila i čestitala na napretku postignutom u finalizaciji donošenja nove zakonske regulative i instaliranju softvera u partnerskim zemljama: Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini, te zamolila predstavnike ovih zemlja da nastave i dalje vrijedno raditi na unaprjeđenju PRTR sistema i nakon što se projekat službeno završi. Naglasila je da naši napori da unaprijedimo izvještavanje o emisijama zagađivanja i transferu otpada u skladu sa zahtjevima EU-a zaslužuju poštovanje kao projekti od velike važnosti. Na kraju, posebno se zahvalila implementatoru projekta “Participatio” iz Mađarske, voditeljici projekta Magdolni Tóth Nagy i njenom projektnom timu koji je obavio izvrstan posao.

Svim učesnicima regionalne radionice gospođe Sabine Grimm sa obratila pismom zahvale za uložene napore i podršku riječima: "Uvjerena sam da će ova regionalna radionica biti važna prekretnica na vašem putu prema funkcionalnim i održivim registrima zagađujućih supstanci i potpunom ispunjavanju zahtjeva i obaveza izvještavanja prema zahtjevima EU, naglasivši da međusobna razmjena postignuća, predanost i saradnja otvaraju put za sprečavanje i smanjenje zagađenja, postizanje dugoročnih klimatskih ciljeva i ispunjavanje uslova Green Deal."