Pozder u Novom Travniku: Nekropola stećaka Maculje i spomenik Bogdana Bodanovića na Smrikama su kulturni biseri ove regije

Pozder u Novom Travniku: Nekropola stećaka Maculje i spomenik Bogdana Bodanovića na Smrikama su kulturni biseri ove regije

Pet, 29. Mar. 2024.


Fenomenalna je nekropola Maculje, koja je u sklopu projekta je 'Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici' uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, kao što je sjajna i nekropola – spomenik žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata na Smrikama, velikog arhitekte, umjetnika Bogdana Bogdanovića. Ova dva bisera važni su spomenici kulture i mogu značajno biti i veće turističke atrakcije ove regije. Zajedno ćemo raditi da Novi Travnik bude važna destinacija za turiste i posjetioce.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder sa svojim saradnicima je danas posjetila Novi Travnik, a na poziv načelnika Stjepana Duje. Radi se o prvoj službenoj posjeti ministrice ovoj općini, a glavna tema razgovora su bili zajednički projekti i ideje kako bi Novi Travnik imao što bolju turističku ponudu, ali kako bi se kvalitetno i zaštitio okoliš u toj sredini. Načelnik Dujo se zahvalio ministrici na brzoj reakciji i istakao je da su imali ugodan i važan razgovor o potencijalima Novog Travnika. ''Otvorili smo teme o tome što to Novi Travnik može poboljšati u vezi s turističkom ponudom, a posebno imajući u vidu da na prostoru naše općine imamo mnogobrojno kulturno i povijesno naslijeđe. Važno je da mi kao lokalna zajednica imamo kvalitetne i dobre projekte i siguran sam da će takvi biti podržani i s federalne razine'', izjavio je načelnik Dujo.

Ministrica Pozder je istakla: ''Moj princip rada podrazumijeva konstantne posjete i razgovor s ljudima na terenu. To je najbolji način da vidimo šta su stvarne potrebe i kako u sinergiji možemo poboljšati stanju i u turizmu i u okolišu. Načelnik pokazuje svoju veliku spremnost i želju da Novi Travnik ima dobre projekte i da dalje razvija općinu. Fenomenalna je nekropola Maculje, koja je u sklopu projekta je 'Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici' uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, kao što je sjajna i nekropola – spomenik žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata na Smrikama, velikog arhitekte, umjetnika Bogdana Bogdanovića. Ova dva bisera važni su spomenici kulture i mogu značajno biti i veće turističke atrakcije ove regije. Zajedno ćemo raditi da Novi Travnik bude važna destinacija za turiste i posjetioce''.