Pozder u Livnu: Na primjeru Korićine moramo pokazati da možemo efikasno zaštiti naš okoliš

Pozder u Livnu: Na primjeru Korićine moramo pokazati da možemo efikasno zaštiti naš okoliš

Sri, 13. Mar. 2024.


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder sa svojim saradnicima održala je danas u Livnu radni sastanak sa ministrom okoliša graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona 10 Seadom Hadžijahićem, zatim s načelnicima Bosanskog Grahova Urošom Đuranom; Glamoča, Nebojšom Radivojšom i gradonačelnikom Livna Darkom Čondrićem.

Radi se o potpisnicima sporazuma o osnivanju regionalne deponije Korićina, a povod sastanaka je bio otklanjanje prepreka kako bi se konačno stavila u funkciju deponija koja je završena po evropskim standardima još 2018. godine. Dogovoreni su konkretni koraci i operativni rad timova, kao i skori novi sastanak a sve s ciljem da se Korićina konačno otvori. "Bit ćemo uporni i Korićina je važna za građane Kantona 10, ali i Federacije. Na tom primjeru moramo pokazati da efikasno možemo upravljati otpadom i adekvatno zaštiti naš okoliš.

Sagovornici su istakli da će uskoro usvojiti Plan upravljanja otpadom na nivou kantona, gdje će voditi računa o usklađenosti sa Federalnim planom upravljanja otpadom, čije se usvajanje očekuje do kraja godine. Otvaranje pregovora sa EU, te dostupnost sredstava, ali i zahtjevnija i strožija pravila koja ćemo morati ispoštovati i u sferi upravljanjem otpada dat će nam dodatnu vrijednost i velike benefite i za lokalnu zajednicu poput ovih u Kantonu 10", istakla je ministrica Pozder.