Pozder u Goraždu: Pokretanje aktivnosti na gradnji nove deponije Trešnjica

Pozder u Goraždu: Pokretanje aktivnosti na gradnji nove deponije Trešnjica

Čet, 14. Mar. 2024.


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je danas sa saradnicima u Goraždu, gdje se sastala sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem i ministrom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona Bojanom Krunićem.

Tema je bila početak aktivnosti na gradnji i reorganizaciji nove deponije Trešnjica koja je u pripremi, te zatvaranje sada već skoro pa ilegalne deponije Šišeta. Iskazana je spremnost svih strana i dogovorene su konkretne aktivnosti u vezi sa konačnim početkom radova na deponiji. Dogovoren je operativni i dinamički plan za naredni period. Uz sredstva koja će osigurati Federalno ministarstvo okoliša i turizma, te ona koja su u budžetima izdvojili BPK i Grad Goražde, dogovoren je i zajednički nastup prema domaćim i međunarodnim partnerima na obezbjeđenju dodatnih sredstava. "Uvijek je ohrabrujuće da vidimo posvećenost lokalne zajednice i odlučnost da se ovom strateškom projektu pruži zaslužena pažnja.

Zaštita okoliša i upravljanje otpadom po evropskim standardima bit će od velikog značaja za ljude u Goraždu i Bosansko-podrinjskom kantonu", izjavila je ministrica Pozder.