Pozder sa "Mostarima": Podrška očuvanju tradicije, ali i projektima za zaštitu okoliša i Neretve

Pozder sa

Sri, 28. Feb. 2024.


Pozder sa "Mostarima": Podrška očuvanju tradicije, ali i projektima za zaštitu okoliša i Neretve

U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, ministrica Nasiha Pozder održala je danas sastanak sa predstavnicima Kluba skakača u vodu “Mostari”. Ovaj sastanak je nastavak dobre saradnje i kontinuirane podrške aktivnostima koje ovaj prepoznatljivi klub radi. Posebno, ove godine se obilježava 20-ta godišnjica obnove Starog mosta, a čiji će "Mostari" biti važan dio. Pokreće se i priča sa otvaranjem muzeja skokova u jednoj od kula na Starom mostu, a podatak da će ove godine biti održani 458. skokovi po redu, govori o nevjerovatnoj tradiciji, po čemu je Mostar prepoznat na svjetskoj razini. 
Predsjednik kluba i jedan od najboljih skakača Laste sa Starog mosta svih vremena, Lorens Listo, i također jedan od najboljih nekadašnjih skakača, Ermin Zukanović, zahvalili su se na prijemu, te su naglasili da, osim impozantne tradicije, "Mostari" pokušavaju da prate ekološke trendove i važnost očuvanja životne okoline i Neretve. S obzirom da klub ima dva registrirana čamca, istaknuto je da bi bilo od velike koristi da Federalno ministarstvo okoliša i turzima pomogne da ti čamci imaju elektromotore. 

"Klub 'Mostari' su važni za ukupnu sliku Starog mosta koji je na UNESCO-ovj listi Svjetske baštine. Dio su i 'Mostar passa', inicijative koju mi podržavamo. Pored arhitekture, historije, kulture i ambijenta kojima je okružen Stari most, ovaj klub njeguje vitešku tradiciju, onu koja Mostu daje dodatnu vrijednost i čar. 'Mostari' rade i na imidžu koji je važan za projekte u turizmu i zaštiti okoliša. Mi znamo koliko su skokovi sa Starog mosta brend naše zemlje i naša podrška neće izostati", kazala je ministrica Pozder.