Pozder: S obnovljenom Arnaudijom Banja Luka je još ljepša

Pozder: S obnovljenom Arnaudijom Banja Luka je još ljepša

Uto, 07. Maj. 2024.


"Danas u Banjoj Luci svjedočimo važnom povratku jednog dijela njenog vjerskog, historijskog i spomeničkog identiteta koji se 90-ih barbarski pokušao zatrti. Arnaudija, Ferhadija koja se nalazi u blizini i drugi vjerski objekti s izvanrednom umjetničkom, arhitektonskom i historijskom vrijednošću daju Banja Luci sjajne sadržaje koje mnogi turisti žele posjetiti."

Otvaranju obnovljene džamije Arnaudija u Banja Luci prisustvovala je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder. Obnova vjerskih objekata važna je za povratnike, a Arnaudija je i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine što daje dodatnu vrijednost i važnost njene rekonstrukcije. Još od 1950. godine ovaj objekat je stavljen pod zaštitu države, a 2003. je proglašen nacionalnim spomenikom. Vjerodostojna rekonstrukcija i stručan nadzor obnove govore koliko je važno sistemski štititi naslijeđe u Bosni i Hercegovini. 

      

"Danas u Banjoj Luci svjedočimo važnom povratku jednog dijela njenog vjerskog, historijskog i spomeničkog identiteta koji se 90-ih barbarski pokušao zatrti. Arnaudija, Ferhadija koja se nalazi u blizini i drugi vjerski objekti s izvanrednom umjetničkom, arhitektonskom i historijskom vrijednošću daju Banja Luci sjajne sadržaje koje mnogi turisti žele posjetiti. Sve je više turista koji iz vjerskih motiva odlaze na destinacije te obnova Arnaudije treba da raduje sve nas u Bosni i Hercegovini. Od danas, s obnovljenom Arnaudijom, Banja Luka je još ljepša", izjavila je ministrica Pozder.