Pozder: Imamo priliku aplicirati za sredstva iz globalnog fonda za životnu sredinu teškog 30 milijardi

Pozder: Imamo priliku aplicirati za sredstva iz globalnog fonda za životnu sredinu teškog 30 milijardi

Čet, 24. Aug. 2023.


Nasiha Pozder, federalna ministrica okoliša i turizma, učestvuje na Sedmoj sjednici Skupštine Globalnog fonda za životnu sredinu koja se ove godine održava u Vankuveru, u Kanadi.

Danas je potvrđena odluka da se na globalnom nivou pokrene novi fond u kojem će do 2030. godine biti uloženo 30 milijardi američkih dolara za biodiverzitet i povećanje zaštićenih područja, a u koji je već današnjom odlukom uloženo oko 220 miliona USD.

Pozder kaže da i građanke i građani BiH itekako imaju razloga za optimizam zbog toga: „Drago mi je, i trebalo bi nam svima biti, što se ovoliko novca samo iz ovog Fonda ulaže u zaštitu okoliša na globalnom nivou. Od ovoga će cijela planeta imati koristi. Naravno, u ovim sredstvima vidimo priliku i za BiH. Jedan od prioriteta federalnog ministarstva okološa i turizma u ovom mandatu je povećanje zaštićenih područja, a već sam inicirala uspostavu tri nova i na tome trenutno radimo. Imamo priliku aplicirati za sredstva Globalnog fonda i tim sredstvima ispuniti taj cilj. To ćemo, naravno, i učiniti.“