Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

Čet, 22. Feb. 2024.


 

O saradnji Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini, razgovarali su danas u Sarajevu ministrica Nasiha Pozder i šef Ureda, Siniša Šešum. Tokom sastanka dat je osvrt na više aktuelnih projekata koji se odnose na inicijative prema UNESCO-u. Između ostalog, ministrica Pozder se informisala o statusu procesa upisa špilje Vjetrenica na UNESCO Listu svjetske baštine. Ishod inicijative bi uskoro trebao biti poznat, a sagovornici su izrazili nadu da će odgovor biti pozitivan i da će Bosna i Hercegovina dobiti još jedno dobro na Listi svjetske baštine.

U narednom periodu Federalno ministarstvo okoliša i turizma će urgirati i tražiti ubrzanje procesa kompletiranja aplikacije za upis Štrbačkog buka i kompleksa slapova u Martin Brodu na UNESCO-ovu listu prirodne baštine. S tim u vezi, navedena je konstantna podrška Ministarstva prema Nacionalnom parku Una, a u ovoj godini ona je dodatno uvećana i iznosi 750.000 KM. 
Ministrica Pozder je najavila i aktivnosti u vezi sa pripremom aplikacije koja se odnosi na potencijalni upis Jajca na UNESCO-ov popis svjetske baštine.
Bilo je riječi i o drugim projektima poput rada na Planu upravljanja turizmom za Grad Mostar koji je proistekao iz uspješnog projekta uvođenja vinjeta za autobuse koji dovoze turiste u grad, kao i uvođenje "Mostar passa", te i o podršci za Sarajevo Film Festival putem projekta “Sarajevo Grad filma”.
Sagovornici su se složili da je neophodno dodatno intenzivirati saradnju kroz redovne konsultacije i sastanke.