Ozvaničen početak istraživanja u vezi s odlaganjem nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Ozvaničen početak istraživanja u vezi s odlaganjem nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Čet, 02. Nov. 2023.


 


Dana 2. 11. 2023. godine ozvaničen je početak istraživanja u Federaciji BiH, tačnije u Unsko-sanskom kantonu, o uticajima mogućeg odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.
S tim u vezi ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Nasiha Pozder je održala sastanke u Vladi USK sa premijerom tog kantona Mustafom Ružnićem i kantonalnim ministrom građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Senadom Dizdarićem, a nakon toga održan je sastanak u Bosanskoj Krupi sa gradonačelnikom Arminom Halitovićem. Budući da se radi o aktivnostima na kojima rade oba entiteta, ekspertski i pravni tim na nivou BiH, uz ministricu Pozder prisutni su bili i Borislav Bojić, savjetnik državnog ministra Staše Košarca, te državni parlamentarac i član Zelenog kluba Jasmin Emrić. Sastanku su prisustvovali direktori i predstavnici federalnih zavoda: Hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), Agropedološkog zavoda, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Zavoda za geologiju, ali i zavoda i instituta u Republici Srpskoj, te predstavnici nevladinog sektora. Nakon sastanka, na terenu su uposlenici Agencije za vodno područje rijeke Save uzeli uzorak za analizu fizičko-hemijskih, hemijskih i bioloških parametara kvalitete vode, FHMZ je izvršio mjerenje profila korita i protoka vode, dok je Agropedološki zavod uzeo uzorke tla za njihova dalja ispitivanja.
Prema riječima ministrice Pozder cilj je poslati zajedničku poruku da su u ovom poslu svi skupa sa jednim ciljem, da se spriječi odlaganje otpada i zaštiti stanovništvo.
Ovim današnjim uzorkovanjima ozvaničena su istraživanja koja predstavljaju nastavak aktivnosti na problematici zbrinjavanja radioaktivnog otpada kojeg Hrvatska planira odlagati na Trgovskoj gori. Podsjećamo, planirana su istraživanja na teritoriji Federacije BiH raspoređena u dvije grupe poslova. Prva grupa poslova obuhvata: geološka, geofizička, hidrogeološka, seizmotektonička i seizmološka istraživanja kao i istražna bušenja. Druga grupa poslova obuhvata izradu nultog stanja radioaktivnosti u okolini sa bh. strane u blizini lokacije na kojoj Hrvatska namjerava da izgradi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom Čerkezovac.
Aktivnosti koje će biti preduzete u okviru navedenih istraživanja na širem području Trgovske gore koristit će i za buduće procjene rizika od klimatskih promjena te za analizu poplavnih valova. Također će se raditi na daljem ispitivanju seizmoloških karakteristika ovog područja.
Bitno je napomenuti da su u aktivnosti uključeni i predstavnici akademske zajednice, univerziteti i instituti, te da se na ovaj način jačaju i kapacitiraju uključene institucije, koje su od velike važnosti u procesima prikupljanja i analize naučno utemeljenih podataka i njihovog korištenja. Također, od samog početka nevladine organizacije i ekološki aktivisti daju svoj doprinos, što govori u prilog činjenici da po pitanju Trgovske gore u Bosni i Hercegovini vlada opšti koncenzus.
Susret ministrice sa kantonalnim premijerom, resornim kantonalnim ministrom i gradonačelnikom iskorišten je i za potpisivanje inicijativa „Partnerstvo za Unu“, kojom su se institucije obavezale na kreiranje mreže info centara, kao i na formiranje platforme razmjene znanja za pristup naučnim činjenicama i dokazima te radu na promociji i diseminaciji podataka i informacija te njihovom predstavljanju na domaćim i međunarodnim forumima i konferencijama.