Ministrice Pozder i Duraković o Trgovskoj gori i ulozi akademske zajednice u razvoju turizma

Ministrice Pozder i Duraković o Trgovskoj gori i ulozi akademske zajednice u razvoju turizma

Sri, 06. Mar. 2024.Na jučer održanom sastanku ministrice okoliša i turizma Nasihe Pozder i ministrice obrazovanja Jasne Duraković dogovorena je podrška naučno-istraživačkim radovima u kojima se autori i istraživači bave problemom odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u junu ove godine, u Bihaću, u organizaciji Biotehničkog fakulteta, bit će održana naučna konferencija koja će u fokusu imati upravo Trgovsku goru. To će biti dobra prilika da institucije, stručnjaci i nevladine organizacije prezentiraju rezultate istraživanja o ovoj temi, te da pokažemo kvalitetan naučni pristup stručnjaka iz Bosne i Hercegovine kako u razumijevanju, tako i u reakcijama na sve eventualne prijetnje po okoliš i zdravlje ljudi.
Na sastanku s ministricama bili su dekani i profesori s Tuzlanskog, Sarajevskog, Bihaćkog i Mostarskog univerziteta i sveučilišta kao i direktori Federalnog hidrometeorološkog i Agropedološkog zavoda, te Mario Crnković iz NVO Green Team.
Rečeno je da predstavnici vlasti, akademske zajednice i nevladinog sektora moraju biti povezaniji u rješavanju brojnih problema, kakav je i pomenuti problem Trgovske gore, ali i drugih o kojima je na sastanku bilo riječi, kao što je unapređenje nastavnih planova i programa te dodatnih mogućnosti putem sistema dualnog obrazovanja, a sve s ciljem zadovoljenja potreba tržišta rada u oblasti turizma u FBiH.