Ministrica Pozder u prvoj zvanicnoj radnoj posjeti Nacionalnom parku "Una"

Ministrica Pozder u prvoj zvanicnoj radnoj posjeti Nacionalnom parku

Pon, 22. Maj. 2023.


Ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Nasiha Pozder danas je bila u prvoj zvaničnoj radnoj posjeti u Nacionalnom parku “Una”. Posjetila je Upravu NP “Una”,  razgovarala sa direktorom Amarildom Mulić, a nakon toga obišla teren i sagledala štete na infrastrukturi NP “Una” koje su nastale uslijed nedavnih poplava, kako bi po povratku u Sarajevo razmatrala šta to Vlada Federacije BiH može pomoći pored onih interventnih sredstava koja su već na prošloj sjednici Vlade FBiH upućena gradovima Unsko-sanskog kantona.

"Zaštita okoliša je ono što moramo uraditi da bismo spriječili ovakve situacije. Naravno klimatske promjene danas su takve da je na njih danas teško utjecati na neki snažniji način, ali možemo se boriti sa nekim problemima poput bespravne gradnje i pokušati utjecati na to. Već smo dogovorili sastanak sa Kemalom Hrnjićem, federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je sada glasnogovornik ovog kraja u Vladi Federacije BiH, pa ćemo zajednički vidjeti šta možemo uraditi kako bi spremno dočekali turističku sezonu u ovom kraju", istakla je ministrica Nasiha Pozder.

Dodala je kako postoji mogućnost da kroz Fond za zaštitu okoliša FBiH kojeg je već kontaktirala prošle sedmice i dogovorila prve sastanke, obezbjedi dodatna sredstva za NP “Una” i ovaj kraj.

Tim NP “Una” svakodnevno na terenu radi na sanaciji šteta i uz podršku osnivača Vlade Federacije, koja je neizostavna i prisutna svakodnevno, te navode da će uspjeti pripremiti turističku sezonu i da će NP “Una” opet biti jedan od brendova ne samo USK-a već i cijele BiH.

"Razgovarali smo konkretno vezano za štete koje su nastale u NP “Una” na uređenju šetnica i infrastrukture koja je vezana za piknik i kamping zonu, drvene šetnice i biciklističke staze koje su također pretrpjele štete od poplava i naravno pristupni putevi, te budućim prioritetnim projektima koji se moraju implementirati kroz sinergiju, ne samo osnivača Vlade Federacije BiH, već i lokalne zajednice i Vlade USK-a, kako bi stvorili bolji i kvalitetniji ambijent za razvoj, kako zaštite i očuvanja prirode tako i za održivi razvoj NP “Una” i cijelog Unsko-sanskog kantona",  kazao je direktor NP “Una” Amarildo Mulic. 

Prema riječima direktora prve procjene nastalih šteta, kada je u pitanju infrastruktura NP “Una” iznose negdje oko 100.000 KM.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma