Ministrica Pozder: Rekordna turistička posjećenost zahtjeva i najveću moguću posvećenost Vlade Federacije BiH bihaćkom kraju

Ministrica Pozder: Rekordna turistička posjećenost zahtjeva i najveću moguću posvećenost Vlade Federacije BiH bihaćkom kraju

Pon, 02. Okt. 2023.


Ministrica Nasiha Pozder je u dvodnevnoj posjeti Bihaću gdje je posjetila Nacionalni park Una i čestitala uposlenicima i direktoru Amarildu Muliću na do sada rekordnoj turističkoj sezoni u kojoj su zabilježili čak 143.000 posjete.

Prilikom posjete razgovarano je o važnosti ulaganja u infrastrukturu, ali i zaštitu prirodnih ljepota ovog zaštićenog područja. O bitnosti finaliziranja planske dokumentacije za zaštitu NP Una, prije svega Regulacionog plana Štrbački Buk, a zatim i planova za Martin Brod i Kulen Vakuf, razgovaralo se i na sastanku u gradskoj upravi s gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem. Na ovom sastanku, ministrica Pozder bila je u društvu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića te ministra prostornog uređenja Željka Nedića, s kojima je također posjetila i prečistač otpadnih voda. Pitanje zbrinjavanja mulja već je u fokusu rada ovih ministarstava i ovo je uzvratna posjeta upravi ovog postrojenja. Posjeta je završena sastankom sa dekanom i profesorima Biotehničkog fakulteta Univerziteta Bihać koji su aktivno uključeni u akademski tim koji sarađuje na pitanju Trgovske gore.

Posjeta Bihaću bila je prilika da se članovi Federalne vlade svako sa svog aspekta informišu o problemima s kojima se građani, uprava i akademska zajednica susreću u svakodnevnom životu kako bi u narednom periodu dali aktivniji doprinos rješavanju otvorenih pitanja, ali i kako bismo pokazali da Krajina neće biti zapostavljena.