Ministrica Pozder potpisala ugovore s javnim ustanovama nadležnim za upravljanje zaštićenim područjima

Ministrica Pozder potpisala ugovore s javnim ustanovama nadležnim za upravljanje zaštićenim područjima

Uto, 10. Okt. 2023.



Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je danas ugovore sa javnim ustanovama nadležnim za upravljanje zaštićenim područjima koje su dobile sredstva na osnovu Programa “Podrška boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH, iz nadležnosti nižih nivoa vlasti”.
Institucije koje su dobile sredstva, u ukupnom iznosu od 181.224 KM su: Kantonalna Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kanton Sarajevo i Javno preduzeće Park prirode Blidinje d.o.o. Posušje. 
Zaštićena područja svojim prirodnim ljepotama te velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta jako su važna područja za održivi razvoj. Osim što su važna za očuvanje raznih biljnih i životinjskih vrsta te njihovih staništa, izrazito su bitna i za razvoj kraja unutar kojeg se nalaze, tj. u velikoj mjeri utiču na lokalno stanovništvo, kako ekonomski tako i na druge načine.
Iz tog razloga Federalno ministarstvo okoliša i turizma će nastaviti da daje podršku zaštićenim područjima u Federaciji BiH, ali i nastaviti zalaganje za proglašenje novih zaštićenih područja, što je jedan od prioritetnih ciljeva Strategije zaštite okoliša Federacije BiH.