Ministrica Pozder otvorila Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2024 u Lukavcu

Ministrica Pozder otvorila Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2024 u Lukavcu

Sri, 08. Maj. 2024.


"Znamo da je ovo industrijska regija, da je ona utkana u DNK ovog naroda, ali vjerujem da možemo učiti od nekih evropskih gradova i regija koje su uspjele ostati industrijske, a opet ekološki osviještene i svoje potencijale koriste kao turističke destinacije. Taj put nije lak, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma upravo će ovih dana raspisati javne pozive za podršku projektima koji će unaprijediti naš turizam ali i čuvati naš okoliš."

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder otvorila je danas u Lukavcu 22. Međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2024. Radi se o etabliranoj manifestaciji koja godinama okuplja izlagače iz Bosne i Hercegovine, regije ali i Evrope i iz čitavog svijeta. Ove godine organizatori Grad Lukavac i Lukavački sajam s ponosom ističu da su osim izlagača iz naše zemlje tu i predstavnici iz Italije, Slovenije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Održivi razvoj, gdje turizam zauzima važno mjesto, inovacije i platforma za razmjenu znanja i dobrih praksi, te svijest o važnosti zaštite okoliša teme su koje obilježavaju ovogodišnji sajam. Posvećenost očuvanju ekologije je važno, posebno za sredine poput Lukavca, gdje je dominantna industrija.

"Drago mi je da sam u rodnom gradu i sajam je važan za Lukavac, ali i za čitavu ovu regiju, što vidimo po broju izlagača, zemalja iz kojih dolaze i brojnim gostima. Znamo da je ovo industrijska regija, da je ona utkana u DNK ovog naroda, ali vjerujem da možemo učiti od nekih evropskih gradova i regija koje su uspjele ostati industrijske, a opet ekološki osviještene i svoje potencijale koriste kao turističke destinacije. Taj put nije lak, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma upravo će ovih dana raspisati javne pozive za podršku projektima koji će unaprijediti naš turizam ali i čuvati naš okoliš. Sigurno će i otvaranje pregovora s EU i usklađivanje normi u ovoj oblasti pomoći u čuvanju okoliša u industrijskim sredinama", izjavila je ministrica Pozder prilikom otvaranja sajma.

Ministrica Pozder sastala se i s predstavnicima udruženja Forum za zaštitu okoliša općine Lukavac koji su upozorili na zagađenje zraka u ovom gradu i okolini te aktivnostima koje bi trebale biti poduzete kako bi se smanjili polutanti u zraku.