Ministrica Nasiha Pozder o razvijanju modernih centara za upravljanje otpadom u Zeničko-dobojskom kantonu

Ministrica Nasiha Pozder o razvijanju modernih centara za upravljanje otpadom u Zeničko-dobojskom kantonu

Pon, 25. Mar. 2024.


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder sa svojim saradnicima boravila je danas u Zenici, gdje je održala sastanak sa kantonalnim ministrom prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Adnanom Šabanijem i drugim zvaničnicima iz Zeničko-dobojskog kantona. Cilj sastanka je strateški pristup i razgovor sa predstavnicima lokalnih zajednica iz Zeničko-dobojskog kantona u vezi sa upravljanjem otpadom i zaštitom okoliša u ovoj regiji. Sastanku je prisustvovao načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević, te predstavnici Zenice, Tešnja, Žepča, Visokog, Vareša i Breze.

Usklađivanje zakona o zaštiti okoliša sa Strategijom o zaštiti okoliša FBiH, kao i Planom upravljanja otpadom u ovom entitetu koji je u pripremi, te inicijativa ministrice Pozder da različiti nivoi vlasti zajednički prihvate odgovornost i pokažu spremnost da se mogu uhvatiti u koštac sa problemima je način koji može pomoći u rješavanju izazova u ovoj oblasti. Na sastanku je bilo govora i o finansijskim mogućnostima, a u ovogodišnjim budžetu Federalnog ministarstva okoliša i turizma je predviđeno 3 miliona KM za projekte u upravljanju otpadom.

Ministar Šabani je istakao važnost zajedničkog pristupa, te da će Zeničko-dobojski kanton ići ka uspostavi jednog kantonalnog preduzeća za otpad i da će se posebna pažnja posvetiti postrojenju za animalni otpad, kao i rješenjima za dva centra za upravljanje otpadom, na južnom i sjevernom dijelu kantona, a koja će biti održiva.

"Postoje sredstva u budžetu za podršku u sanaciji deponija, a vjerujemo da ćemo u narednom periodu, posebno nakon otvaranja pregovora, otvoriti i EU fondove, koji će nam pomoći u pravednoj tranziciji – u energetskoj tranziciji, ali i u segmentu koji će nam omogućiti da kreiramo moderne centre za upravljanje otpadom. U Zeničko-dobojskom kantonu ima izazova, ali i potencijala da se riješe problemi. Uvjerena sam da se ovdje može kreirati uspješan model upravljanja otpadom, po uzoru na moderne evropske regionalne priče", izjavila je ministrica Pozder.