Ministri Pozder i Lakić u Grčkoj: Iskustva iz EU nam mogu pomoći u efikasnoj tranziciji sektora okoliša i energije

Ministri Pozder i Lakić u Grčkoj: Iskustva iz EU nam mogu pomoći u efikasnoj tranziciji sektora okoliša i energije

Čet, 21. Mar. 2024.


Dok se donose važne odluke u Briselu i dok čekamo pozitivan stav Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, federalna ministrica okoliša i turizma, Nasiha Pozder i federalni ministar industrije, energetike i rudarstva, Vedran Lakić, nalaze se u Atini, u posjeti grčkom ministarstvu okoliša i energije.

Posjeta Grčkoj je organizirana uz podršku Svjetske banke, a sa domaćinima se razgovaralo o izazovima pravedne tranzicije, EU fondovima, te svim drugim EU procesima koji su pomogli grčkom društvu i ekonomiji da što lakše naprave tranziciju i efikasno koriste svoje resurse i evropske pogodnosti. Danas Grčka proizvodi rekordnih 57% energije iz obnovljivih izvora i spremna je podijeliti sa BiH svoja znanja i iskustva. Ministri su iskoristili posjetu i za razgovor sa akademskom zajednicom, javnim i privatnim kompanijama u energetskom sektoru, te istraživačkom centru Certh.

Za Bosnu i Hercegovinu je jako važno da pravovremeno i efikasno izvrši tranziciju u sektoru okoliša i energije, a otvaranje pregovora i sam proces će nam pomoći, kao i iskustva iz Grčke.