Dva miliona KM za razvoj turizma

Dva miliona KM za razvoj turizma

Uto, 24. Okt. 2023.


U našim nastojanjima da unaprijedimo turističke inicijative, ove godine je Federalno ministarstvo okoliša i turizma dodijelilo dva miliona KM za razvoj turizma, od čega je million raspoređen za sufinasiranje 85 projekata pristiglih kroz javni poziv. Javni poziv imao je pet programa čiji je cilj poticanje turističkih i ugostiteljskih događanja kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou, te podršku pružateljima smještaja u ruralnim područjima i ugostiteljskim profesionalcima koji posluju u ruralnim regijama.

Dodijeljena sredstva također su uključivala sufinansiranje projekata promocije destinacija relevantnih za turizam. Kroz ovaj  program podržano je brendiranje određenih mjesta, događaja i proizvoda s ciljem jačanja turističke ponude. Cilj je povećati privlačnost turističkih destinacija i stvoriti trajan utjecaj na industriju.

Naglašavajući inkluzivnost i jednake mogućnosti, proces evaluacije usmjeren je bio i na osnaživanje mladih ljudi i žena kao nositelja, odnosno nositeljica ovih aktivnosti. Odobreni projekti ističu se sposobnošću privlačenja velikog broja turista, što ukazuje na njihov potencijal u razvoju turističkih destinacija.

Iako su prepoznati određeni nedostaci u procesu javnog poziva, zahvaljujući zaprimljenim primjedbama, radimo na rješavanju tih nedostataka, osiguravajući u budućnosti efikasniji proces.

Posvećenost poticanju razvoja turizma kao privredne grane ostaje snažna, uz naglasak na kontinuiranom unapređenju i inkluzivnosti, s tim na umu se provode i pripreme budžeta za 2024. godinu.