Đapo u posjeti Nacionalnom parku Una

Đapo u posjeti Nacionalnom parku Una

Pet, 02. Sep. 2022.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo upriličila je danas posjetu Uredu Javnog preduzeća Nacionalni park Una, prilikom koje se razgovaralo sa menadžmentom JP Una predvođenog direktorom Mulić Amarildom.

Fokus razgovora jeste unapređenje rada i funkcionisanja ovog preduzeća u cilju održivosti Nacionalnog parka, te jačanja turističke ponude u ovom dijelu Federacije.

JP Una je formirano u cilju zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti i izvornosti prirode u Nacionalnom parku od značaja za Federaciju BiH.

Nacionalni park „Una“ je izuzetno važan za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Osim prirodnih ljepota, ovaj prostor ima i kulturno-historijsku vrijednost, jer obiluje bogatim naslijeđem arheoloških nalazišta i historijskih spomenika, kao i ostacima srednjovjekovnih utvrda i sakralnih objekata različitih vjera i kultura.

Nacionalni park „Una“ postaje prepoznatljiv od strane ključnih sudionika u procesu njegovog razvoja, te ga rezultati koje bilježi i cjelokupan turističko-ugostiteljski sektor svrstavaju među najbitnije prirodne i ekonomske resurse Federacije BiH.