Prvi Climathon Sarajevo – globalno ekološko takmičenje stiže u BiH

Prvi Climathon Sarajevo – globalno ekološko takmičenje stiže u BiH

Pon, 13. Maj. 2024.


Povodom prvog Climathona – globalnog ekološkog takmičenja koje stiže u našu zemlju, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder razgovarala je s organizatoricom ovog događaja, Enom Porčom.

Tokom sastanka, Porča je istakla da Climathon Sarajevo poziva svakoga ko želi biti dio ove svjetske platforme i pokreta zelenih gradova, da se registruje i osigura svoje mjesto na događaju, koji će se održati 17. maja, s početkom u 11 sati, u UN House, u Sarajevu. Na Climathonu će se prezentirati nove zelene ideje za dva ključna izazova, a to su kvalitet zraka i upravljanje otpadom, što su važne teme i za Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Organizatori pozivaju sve građane, nevladine i vladine organizacije, kompanije i društva da podrže ovaj događaj svojim prisustvom, te da se pošalje poruka o tome kakav potencijal leži u mladim inovatorima i njihovim idejama koje mijenjaju naš svijet i našu zemlju.

Ovaj događaj se organizuje u preko 130 gradova širom svijeta, te je dio globalnog pokreta ka smanjenju CO2 i poticanju razvoja pametnih gradova.

Climathon predstavlja jedinstvenu priliku za spajanje inovacija i zaštite okoliša, otvarajući vrata novim mogućnostima, što ministrica Pozder podržava i zaželjela je uspješan događaj organizatorima.

Prisustvo na eventu je potpuno besplatno. Climathon Sarajevo je otvoren za svakoga, te se za prisustvo na eventu možete registrovati na: https://www.climathonsarajevo.com/guest